Cartierul „Satul German” REVOLUȚIONEAZĂ piața imobiliară din R. Moldova. Veaceslav Ioniță: „În Chișinău se naște acum o piață imobiliară veritabilă”

Municipiul Chișinău, singurul oraș din R. Moldova cu număr de locuitori în creștere, se va extinde inevitabil în următoarea perioadă și va absorbi o parte dintre suburbii, precum Codru, Băcioi, Durlești sau Stăuceni. De această părere este economistul Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui, în Chișinău se naște acum o piață imobiliară veritabilă, iar un rol important în această revoluție imobiliară îl au dezvoltatorii care construiesc cartiere de tip localitate, cu toată infrastructura necesară inclusă. „Dorind să dezvolte aceste cartiere, unii dezvoltatoriconstruiesc acum singuri infrastructura publică necesară. Asta înseamnă drumuri, transport public, școli”, a subliniat Ioniță într-un interviu pentru revista Business Class.

El a adus ca exemplu „Satul German”, cartierul pentru circa 5 000 de oameni care este construit de la zero, pe bulevardul Dacia, la ieșirea din capitală, și care va dispune de toată infrastructura necesară: școală, grădiniță, spital, centru comercial, centru de fitness, parc de odihnă, și chiar centru de business și hotel.

Ioniță consideră că municipalitatea ar trebui să ia de pe umerii dezvoltatorilor de astfel de proiecte o parte din cheltuielile de construcție a infrastructurii, care rezolvă o problemă serioasă legată de fluxul mare de noi locuitori.

„Pe lângă investiția privată, aici trebuie să vină și investiții publice în infrastructură de cel puțin 10% din costul proiectului. Apropo, autoritățile locale primesc impozitul imobiliar și impozitul pe venit al populației. Municipiul Chișinău are în prezent un buget de șapte miliarde de lei, inclusiv datorită migrației interne și faptul că oamenii din sate vin la Chișinău și contribuie la formarea bugetului. Acești bani trebuie direcționați pentru îmbunătățirea vieții lor”, consideră Ioniță.

Reamintim că „Satul German”, considerată una dintre cele mai atractive și sigure investiții de pe piața imobiliară din Chișinău, este cel mai mare proiect imobiliar construit, de la zero, în ultimii 30 de ani. Cartierul, care va cuprinde 38 de blocuri de locuit cu până la 6 etaje și 800 de vile, va avea toată infrastructura necesară unei localități moderne și va fi asemănător cu un orășel modern dintr-o suburbie a marilor orașe din Occident. Va fi inclusiv singurul cartier din republică cu rețea bogată de piste pentru bicicliști construită, la fel, de la zero. Prima etapă a proiectului va fi dată în exploatare anul viitor, în 2024. Deocamdată este singurul proiect de acest tip și de o asemenea anvergură din Chișinău.

drag&click