„Satul German” marchează începutul unei noi etape de dezvoltare a pieței imobiliare din municipiul Chișinău

Construcția „Satului German”, cel mai mare proiect imobiliar din ultimii 30 de ani din țara noastră, marchează începutul unei noi etape de dezvoltare a pieței imobiliare din municipiul Chișinău. Agenția Infomarket consideră că, în următorii ani, tot mai mulți dezvoltatori imobiliari care vor supraviețui perioadei actuale de stagnare a pieței, vor cumpăra, bucată cu bucată, terenurile din jurul capitalei pentru a construi orășele.

Cum acest proces va dura mult timp, dar și din alte câteva motive despre care vom vorbi mai jos, „Satul German” este la moment și va rămâne, pentru mulți ani înainte, singura localitate modernă de tip european de la periferia Chișinăului în care să investești acum și să te muți peste doar câțiva ani.

Conform analizei Infomarket, în ultimii 30 de ani, piața imobiliară din Chișinău a trecut prin trei etape de dezvoltare, urmând acum cea de-a 4-a. Din cauza pandemiei și a Chișinăului tot mai înghesuit și sufocat, companiile de construcții vor dezvolta proiecte la periferia capitalei. Pentru cei care au abia doar ideea proiectului, pregătirile vor dura însă destul de mult timp. De exemplu, dezvoltatorul „Satului German”, Ceslav Ciuhrii, spunea anterior, într-un interviu, că i-a luat aproape 5 ani procesul de cumpărare a terenului, pe bucăți, de la țărani și de la o bancă, dar și schimbarea destinației și racordarea la toate utilitățile: energie electrică, canalizare și apeduct.

„Satul German” marchează începutul unei noi etape de dezvoltare a pieței imobiliare din municipiul Chișinău

Ciuhrii a început construcția „Satului German” în decembrie anul trecut și va da în exploatare prima etapă a proiectului în 2024. El a recunoscut că la început pregătea terenul pentru un proiect imobiliar, dar nu era convins cum va arăta acesta. Abia în pandemie a înțeles că trebuie să construiească acolo o localitate de tipul și asemănarea suburbiilor orașelor europene, cu case la sol împrejmuite de grădini și blocuri de locuit cu puține etaje. Cu propria școală, grădiniță, spital, centru de fitness, centru comercial, centru de business și chiar un hotel, toate moderne, pentru ca locuitorii să se bucure de aceste facilități la ei în localitate.

Datorită acestei etape avansate la care se află proiectul „Satul German”, mulți dintre cetățenii convinși și deciși să se mute din aglomerația urbană într-o localitate de tipul „Satul German” fie au ales deja o locuință în „Satul German”, fie încă se gândesc. Experții imobiliari anticipează că locuințele din „Satul German” vor fi vândute destul de repede pentru că o altă ofertă asemănătoare nu este pe piață și nici nu va fi în următorii câțiva ani, dar și pentru că odată cu casele construite conform tuturor normelor de eficiență energetică, locuitorii vor primi și o infrastructură modernă, începând de la rețele de cabluri, străzi asfaltate și iluminate, trotuare și piste pentru bicicliști, și până la instituții social-culturale și de divertisment moderne.

La fel cum s-a întâmplat în cazul unor proiecte exclusiviste din capitală, unde reușeai să cumperi cu greu o locuință doar după ce ai stat mult timp la coadă și doar fiind recomandat de cineva dintre locatari, la fel va fi și în cazul Satului German. Infomarket scrie că se va ajunge până în situația când achiziția unei case într-o astfel de comunitate va fi posibilă numai cu acceptul vecinilor. „Așa este natura umană și experiența care mai devreme sau mai târziu va fi preluată și în Moldova”, explică Infomarket.  O părere similară are și Ceslav Ciuhrii. El s-a arătat convins că locuitorii “Satului German” vor forma o comunitate care împărtășește aceleași valori și interese, care vor dori să locuiască acasă, într-o localitate ca în Europa, unde să se simtă în siguranță, unde aerul e curat, ecologic și plăcut.

„Satul German” reprezintă la moment una din cele mai atractive și sigure investiții de pe piața imobiliară. Prețurile pentru un m2 de locuință în “Satul German” sunt chiar mai mici decât în cazul multor apartamente din capitală. Cel puțin deocamdată, pentru că Ceslav Ciuhrii afirma recent într-un interviu TV că cetățenii care investesc acum în “Satul German” se bucură de prețuri mai mici decât cei care vor investi mai târziu sau decât cei care vor cumpăra locuințe atunci când localitatea va fi dată în exploatare.

Reamintim că „Satul German” este construit de la zero și va fi situat în preajma bd. Dacia, la ieșirea din capitală. Orășelul se va întinde pe o suprafață de 800 mii mp și va avea doar 38 de blocuri de locuit de până la cinci etaje și 800 de vile de tip duplex și casă individuală. Va avea o capacitate de circa 5000 de locuitori. Mai multe informații despre proiect, tipurile de locuințe și oferte găsiți la Departamentul Vânzări – +373 22 99 11 11, email – sales@satulgerman.md.

drag&click