Conceptul urbanistic “Orasul de 15 minute”, o solutie eficienta pentru ca localitatile urbane sa fie mai blande cu oamenii si sa le salveze timpul pe care il irosesc, de obicei, in trafic, este implementat si in Republica Moldova, in “Satul German”. Extrem de popular in Occident, dupa ce a trecut cu brio testul in marile orase ale lumii, “Orasul de 15 minute” a devenit o prioritate inclusiv pentru Comisia Europeana, care a elaborat si promoveaza in randul tarilor membre o strategie de decongestionare a oraselor europene, bazata pe acest concept.
Ce inseamna “Orasul de 15 minute”?
Inseamna reorganizarea unor cartiere din orasele mari si dezvoltarea unei infrastructuri care sa le ofere cetatenilor toate serviciile in apropiere de casa, la distanta de 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta – scoala, gradinita, magazine, farmacii, spital, centre de fitness si divertisment, centre de business unde isi au locul de munca, etc. Altfel spus, se creeaza conditii ca locuitorii sa nu fie nevoiti sa mearga in alt capat de oras, cu transportul public sau masina personala, si sa stea blocati in trafic, pentru a-si duce copii la scoala si gradinita sau pentru a merge la serviciu.
Este “Satul German” un “Oras de 15 minute”?
Da, daca comparam proiectul acestui cartier cu cele mai importante principii ale “Orasului de 15 minute”, si anume:
– Sa fie mult verde. Satul German va avea multe spatii verzi in interiorul cartierului, cum ar fi parcul si alte zone de odihna in aer liber, fasiile forestiere si copacii de pe marginea tuturor strazilor centrale si secundare ale cartierului, dar si “centura verde”, acel inel de verdeata care va inconjura cartierul de jur imprejur. Dezvoltatorul se pregateste din timp pentru inverzirea cartierului, plantand, in aceasta primavara, mii de copaci intr-o pepiniera temporara, pentru a fi plantati peste 3 ani pe teritoriul “Satului German”;
– Sa fie serviciile de zi cu zi aproape de casa. Cartierul va avea propria gradinita, scoala, spital, centru comercial, farmacii, centru de fitness, centru de business, hotel, cel mai mare club de tenis din tara etc. Toate se afla la distanta nu mai mare de 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta de locuinta.
– Sa fie oras al pietonilor si biciclistilor. Pentru ca este construit de la zero, “Satul German” va fi primul cartier din tara cu cea mai bogata retea de piste pentru biciclisti, trotuare largi si zone pietonale.
– Sa fie solidaritate si colaborare intre locuitori. Dezvoltatorul cartierului, omul de afaceri Ceslav Ciuhrii, care a declarat ca va locui si el in “Satul German”, arata un interes deosebit pentru ca in cartier sa existe o comunitate unita, care impartaseste aceleasi valori pentru ordine, liniste, mediu curat, implicare si decizii comune pentru comunitate. Nu in zadar dezvoltatorul a organizat deja cateva intalniri cu persoanele care si-au cumparat locuinte in “Satul German”, cea mai recenta fiind actiunea de plantare a copacilor, urmata de picnic, muzica si voie buna.
La intrebarea despre cat de mult este “Satul German” un “Oras de 15 minute” urmeaza sa raspunda, pe larg, intr-o serie de filmulete, care vor fi publicate pe pagina de Facebook a proiectului. Primul filmulet il puteti urmari mai jos.
Despre “Satul German”
Este cel mai mare proiect imobiliar din Republica Moldova din ultimii 30 de ani: un cartier “oras in oras”, construit, de la zero, intr-o zona ecologica, pe bulevardul Dacia, la iesirea din capitala. Se va intinde pe o suprafata de 800 mii mp si va avea cea mai bogata infrastructura, cu bulevarde si strazi largi, cu trotuare spatioase si retea larga de piste pentru biciclisti, dar si cea mai bogata infrastructura sociala: scoala, gradinita, spital etc. Cartierul aminteste de stilul si linistea suburbiilor europene – va avea doar 38 de blocuri de pana la sase etaje, 800 de vile, si o capacitate de 5000 de locuitori.
Mai multe informatii despre proiect, tipurile de locuinte si oferte gasiti la Departamentul Vanzari – +373 22 99 11 11,
email – sales@satulgerman.md.
*Acest articol este un produs comercial